Kekemelik Türleri Nelerdir?

Kekemelik Türleri Nelerdir?
R'leri Söyleyememe

R’leri Söyleyememe

KEKEMELİK TÜRLERİ NELERDİR?

TAKILAN KEKEMELİK: Kekelemede konuşma lobundaki olumsuz etken, kekemeliğe sebep olan ve konuşmalarda kekelemeye neden olan önceden yaşanmış olaylarla birlikte normalde sayısal işlemler ve görsel hafıza için var olmuş olan SAĞ Lobun, SOL Lobun görevi olan konuşma işlevini üstlenmesi ile ortaya çıkar.

Konuşma esnasında yaşanan takılmaların en büyük sebeplerinden bir diğeri ise “Nefes Düzensizliği” olarak adlandırılan durumdur. Nefes düzensizliği normalde konuşmadan önce diyaframa çekilmesi gereken nefesin sürekli olarak diyaframa oranla çok daha az bir hacme sahip olan akciğerlere çekilmesi ve buna bağlı olarak takılmaların görülmesi ile tanımlanabilir.

TUTUK KEKEMELİK: Konuşma bozukluklarının, takılma ya da tutukluk ile ilgili olarak adlandırılan kısmını oluşturan kekeleme problemi, çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıksa da sonuçları benzerdirler.

Kekelemede konuşma lobundaki olumsuz etken, kekemeliğe sebep olan ve konuşmalarda kekelemeye neden olan önceden yaşanmış olaylarla birlikte normalde sayısal işlemler ve görsel hafıza için var olmuş olan SAĞ Lobun, SOL Lobun görevi olan konuşma işlevini üstlenmesi ile ortaya çıkar.Konuşma esnasında yaşanan tutuklukların en büyük sebeplerinden bir diğeri ise “Nefes Düzensizliği” olarak adlandırılan durumdur. Nefes düzensizliği normalde konuşmadan önce diyaframa çekilmesi gereken nefesin sürekli olarak diyaframa oranla çok daha az bir hacme sahip olan akciğerlere çekilmesi ve buna bağlı olarak yetersiz nefes ile kişilerin zorlanmaları sonucunda ortaya çıkması şeklinde görülebilir.

TEKRARLAYAN KEKEMELİK: Tekrarlayan kekemelik kekemeliğin ilk aşamasıdır, genellikle kekemelik sorunları tekrarlarla başlar. Kelimelerin ama, ama – baba, baba, baba gibi tekrarlanması şeklindedir.  Kendiliğinden geçme ihtimalinin en yüksek olduğu kekemelik türüdür.  Tekrarların görüldüğü anlarda nefessiz kalabilmektedirler.  Kendi kendine konuştuklarında böyle bir sorunları olmaz.

DURAKSAYAN KEKEMELİK: Duraksayan kekemelik konuşma sırasında istemsizce kelimenin ilk hecesinde görülür. Duraksama esnasında karşıdaki insan kelimeyi mi unuttu diye düşünebilir. Bazen konuşma esnasında duraksama ile birlikte eş anlamlı kelime söylenmeye çalışılır duraksama hissedildiğinde ilk hecede alakasız sesler eklenebilmektedir. Genellikle heyecanlı anlarda duraksama artmaktadır.

TAKİFEMİ (HIZLI KONUŞMA): Takifemi olarak adlandırılan hızlı konuşma birçok kişinin ortak özelliğidir. Hızlı konuşmaların özellikle de heyecanlı anlarla birleştiği durumlarda hiç anlaşılamayan boyutlara ulaşması da iletişim sorunları olarak algılanmaktadır.

Hızlı konuşma problemi (takifemi),  konuşurken kişilerin söyleyecekleri kelimeleri daha söylemeye başlamadan akılda birkaç salise önceden düşünüp dil henüz o anda söylenmeye başlanan kelimeyi bitirmeden düşünülen kelimeleri de dile aktarmaya çalışmasıyla ortaya çıkmaktadır.

 

Kekemelikle ilgili sorunlarınız için Kayseri Kekemelik ve Danışmanlık olarak sizlere çözüm sunuyoruz. Bizlere ulaşmanız yeterli olacaktır.