DİKSİYON

DİKSİYON NEDİR ?

Diksiyon kelimesi Latince’den gelmektedir. Kelimeleri, duyguları ve düşünceleri en iyi şekilde anlatma olarak tanımlayabiliriz. Başka bir deyişle sözü söyleme sanatıdır diksiyon. Duygu ve düşüncelerimizi en iyi, en anlaşılır biçimde ortaya koyabilmek için sözcüklerin seçiminden, sesimizi ayarlamaktan, vurguları doğru yerlere koymaktan, heceleri ayırmadan konuşmaktan vücut dilini katmaya kadar bir bütün oluşturabiliriz. Ortaya çıkan diksiyonumuzdur. Diksiyon bütün bu parçalardan oluşan bir bütündür.

Bir Diksiyon Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle duygu ve düşünceleri en iyi şekilde ifade edebilmek için vücudumuzu araç olarak kullanabilmemiz gerekir. Dolayısıyla ağız, dil ve vücudumuzu en iyi şekilde kullanabilmeliyiz. İyi bir diksiyon oluşturabilmek için önemli faktörlerden biri de, zengin bir kelime dağarcığına sahip olmaktır. Duygularımızı, düşüncelerimizi kısacası kendimizi en iyi şekilde anlatabilmek için doğru kelimeleri seçmek, doğru kelimeleri seçtikten sonra yan yana getirebilmek çok önemlidir. Bunları doğru bir ses tonuyla pekiştirmek ve gerekli yerlere vurgu yapmak bir o kadar önemlidir. Cümlelerin uzunluğu ve kısalığı da, diksiyon kapsamına girmektedir.

Bazen anlatmak istediklerimizi çok uzun şekilde ifade ederiz. Ama bu her zaman çok iyi bir söz sanatı kullandığımız anlamına gelmez. Önemli olan jest ve mimikleri düzgün kullanarak, doğru bir diksiyonla konuşmaktır.

Diksiyonda öğrenilmesi ve dikkat edilmesi gereken bölümler:

  • En başta solunum yani diyafram nefesi dediğimiz nefes alıp verme stili.
  • Ses çıkış kaynaklarını (genizden, boğazdan, ağız boşluğundan ses çıkarma) ve nerede kullanılması gerektiği.
  • Hecelere ve sözcüklere göre ses tonu ayarlaması.
  • Sözcüklerde ya da cümlelerde vurgu, durağın nasıl kullanılacağı.
  • Kelimelerin söyleniş biçimi, dilin buna alıştırılması (gerek tekerlemeler gerek dil pratikleri ile).
  • Konuşmada yerine, zamanına ve kişinin konumuna göre kullanılacak üslup.
  • Yine konuşmada akıcılık, ahenk, doğruluk, incelik, kuvvetli ses tonu.
  • Jest ve mimiklerin kullanımı (gerek tekerlemeler gerek dil pratikleri ile).

Dinleyiciyi konuşma yaparken sıkmamak gerekir. Konuşma yapan bir kişi, konuşmasında yukarıda saydığımız özelliklere dikkat ederek ve uygulayarak bir konuşma yapmışsa, şüphesiz bu konuşma dinleyenin hoşuna gitmiş ve ilgisini çekmiştir. Konuşma yapan kişi de diksiyonunu doğru kullanmıştır.

KONUŞAMAYAN KALMASIN !!!
KEKEMELİK – PELTEKLİK – ARTİKÜLASYON
HIZLI KONUŞMA – GEÇ KONUŞMA
…. GİBİ PROBLEMLERE SON!
GÜZEL VE AKICI KONUŞMAK İÇİN BİZİ TERCİH EDİN..YAŞAM İÇİN DUYMAK,DİNLEMEK VE KONUŞMAK…
KAYSERİ KEKEMELİK DANIŞMANLIK
0352 222 98 38